woensdag 26 oktober 2016

Ansichtkaart



Ik heb voor deze ansichtkaart gekozen, omdat er een amfitheater is te zien op de voorkant. Het amfitheater was tijdens dit theaterproject in Vierhouten natuurlijk wel the place to be. Hier oefenden wij de tableau vivants, speelden we theaterspelletjes, repeteerde wij voor ons stuk en hier voerden wij ons stuk op. Het opgevoerde stuk in het mooie, grote amfitheater, samen met het licht en geluid, gaf toch wel een echt ‘’theatergevoel’’. Als ik dan ook kijk naar deze ansichtkaart, komen gelijk de herinneringen van het theaterkamp naar boven.

Slotopdracht


Omgeving:
Deze weken heb ik mij samen met mijn medestudenten, bezig gehouden met het theaterproject. Hier heb ik veel geleerd. In de weken stond het thema ‘’kunst’’ centraal. Kunst op alle vlakken, namelijk: kunst en ik, kunst maken en kinderen en kunst. In de eerste week van het project, kwamen alle vlakken van kunst aanbod. Je ging zelf naar kunst kijken door de verschillende brillen. Ook ging je zelf kunst maken, namelijk he cultureel paspoort. En als laatst ging je ook kijken naar het vlak ‘’kinderen en kunst’’. We gingen namelijk naar het museum ‘’Villa Zebra’’ (blog 5: Villa Zebra) en de theatervoorstelling ‘’Sell me your secret’’ (blog 2: Recensie - Sell me your secret) In de tweede week gingen wij op theaterkamp naar Vierhouten. Hier kwamen alle vlakken samen. Wat voor mij een betekenisvolle situatie in het algemeen is, is dat je met samenwerken een heel eind komt. Het maakt niet uit hoe hopeloos een situatie op het moment eruit ziet, samen kom je er wel. Ik merkte dit vooral op het theaterkamp. Binnen twee dagen moest heel het stuk in elkaar gezet worden. Een discussie hier, een discussie daar heb je altijd wel, als je maar goed blijft samenwerken, komt het stuk er echt wel te staan. Een specifieke betekenisvolle situatie was de voorstelling ‘’Sel me your secret’’ (blog 2: Recensie - Sell me your secret). In de voorstelling wordt je geconfronteerd met allerlei dingen die je doet in het dagelijks leven, wat bepaalde gevolgen heeft, maar waar je nooit bij stil zou staan. Hier heb ik het dan over de beperkte privacy die je hebt op het internet.


Gedrag:
Bij de algemene betekenisvolle situatie, was mijn reactie vaak zorgelijk. Want die donderdagvond moest je daar toch staan met je klas. Wat ik deed om dit te voorkomen, was gewoon proberen je best te blijven doen. Ook wilde je deel uitmaken van de gekozen beslissingen en daar moest je dan ook je best voor doen. In de specifieke betekenisvolle situatie stond ik versteld van de voorstelling. Ook zette het mij aan het denken.


Vaardigheden:
Op het theaterkamp kon ik best goed met iedereen overweg. Als er ergens hulp nodig was kon ik me daar goed bij aansluiten. Dansen vind ik heel leuk om te doen. Toen ik te horen kreeg dat er een dans zou komen in het stuk, vond ik het gelijk al leuk. Geluk heb ik ook deel mogen nemen aan de ideeën voor de dans (blog 8: Theaterkamp Vierhouten – woensdag).



Overtuigingen:
Ik geloof sterk dat je samen verder komt dan alleen. Op het theaterkamp was goede samenwerking dan ook een vereiste. Niet opgeven, maar doorgaan en door blijven oefenen in zo een situatie is dan ook erg belangrijk. Je zorgt voor een goede resultaat als je dit blijft doen.



Identiteit:
Voor mijn rol als leerkracht betekent dit dat ik goede samenwerking in een klas erg belangrijk vind. Ik zal dan ook veel samenwerkingsopdrachten toepassen binnen de les. In de toekomst is het belangrijk dat leerlingen kunnen samenwerken op het voortgezet-onderwijs, maar ook later bij hun baan.



Betrokkenheid:
Ik vind kunsteducatie erg leuk. Vooral omdat het zo divers is. Kunst is erg breed en is voor iedereen anders (blog 1: Cultuur paspoort - ''Work hard, dream big''). Ieder kind kan zich dus vinden in bepaalde kunst, waar zij iets mee hebben. Ook ziet iedereen dezelfde kunst op een andere manier. Hier kun je dan gezamenlijk weer een gesprek over voeren. Omdat kunst dus een heel breed onderwerp is, is het een uitdaging om lessen te verzorgen over kunst die bij elk kind aansluit. Theater is ook een vorm van kunst, maar niet elk kind bind theater leuk. De uitdaging is dan om een les te verzorgen waar verschillende aspecten van kunst aanbod komen.




maandag 17 oktober 2016

Theatherkamp Vierhouten - vrijdag


Vrijdagmorgen ging mijn wekker weer vroeg. Gezamenlijk gingen we met de klas ontbijten en opruimen. Iedereen had het nog over hoe leuk de voorstelling was. Wel had ik erg zin om weer lekker naar huis te gaan. Na het opruimen, werden we rond 11:00 opgehaald door de bus. Met vijftig studenten nog gezellig in de bus op weg naar station Nunspeet. Hier nam ik afscheid van mijn klas. Met twee andere studiegenoten reisde ik terug naar huis met de auto.

Theaterkamp Vierhouten - donderdag


Op donderdag ging mijn wekker om 7:15 uur. Om 08:00 uur gingen we ontbijten. Heel de ochtend en middag waren merendeel bezig met het in elkaar zetten en oefenen van het stuk. Hieronder viel het regelen en doorgeven van het licht het geluid, het oefenen en aanleren van de dans, het tableau vivant en het toneelstuk en vervolgens ook het uitvoeren van alles in één. Dit hebben we een aantal keer gedaan voordat we in het amfitheater gingen oefenen voor het licht en geluid. Bij de generale repetitie kregen we de precisie uitleg over hoe alles uitgevoerd moest worden. Van het opstaan, naar het klaarzetten van het decor, naar het einde. Hierna kregen we nog een peptalk en een gezamenlijke bijeenkomst. Na het avondeten ging iedereen zich klaarmaken voor de voorstelling en werd iedereen geschminkt.



De voorstelling was erg leuk, vooral omdat je ook kon zien wat andere groepen hadden gemaakt. Aan het einde was iedereen trots op elkaar over wat er allemaal neergezet was.
In de avond hadden we een silent disco. In eerste instantie dacht ik dat, dat voor tien minuten wel leuk zou zijn en daarna niet meer, maar ik vond het super leuk heel de avond! Een gezellige afsluiting met de studenten, docenten en studentcoaches.

Theaterkamp Vierhouten - woensdag


En dan gaat opeens het brandalarm rond 03:00. Iedereen moest het gebouw verlaten. Dit omdat een aantal studenten tosti’s aan het maken waren, wat nogal uit de hand liep. Bloedchagrijnig liep ik naar buiten in mijn pyjama en koud dat ik het had! Gelukkig konden we snel naar binnen en kon ik weer (lekker) doorslapen.
Mijn wekker ging om 7:30 uur, want om 8:30 gingen we ontbijten. Na het ontbijt gingen we aan de slag met het decor voor onze voorstelling, wat ongeveer heel de ochtend duurde. Ook kregen we als klas nog de opdracht om het liedje ‘’het regent zonnestalen’’ van Acda en de Munnik te vervormen tot een eigen lied, met een aantal verplichte woorden erin. In de middag werden de taken voor de voorstelling verdeeld. Een groep hield zich bezig met de dans, het tableau vivant en het toneelstuk. Ook werd de ‘’kwade kant’’ en ‘’’de goede kant’’ verdeeld.

Bij het avondeten mocht je zelf kiezen in welke woonkamer je ging eten. Na het avondeten oefende we met de klas nog het lied. In de avond was er een lichtshow, waar de mensen van het licht en geluid lieten zien wat je allemaal met licht en geluid kon doen in je voorstelling. Het idee hiervan was dus dat je ideeën op kon doen. Hierna hadden we een kampvuur waar iedere klas zijn aangepaste lied zong.
Na het kampvuur ging ik naar bed, want de dag erop zou een zware dag worden!

Songtekst:

Couplet 1

Ik ben in Vierhouten en hoopte op de zon.
Maar helaas was schaduw alles at ik vond.
Dat was balen, maar wat doe ik hier nu aan.
Kan toch moeilijk in m'n eentje.. terug naar huis toe gaan.


Refrein

O, en ik rijd in m'n Ferrari
O, wat is het leven zo toch fijn
En gelukkig, ja gelukkig heb ik geen hoofdpijn


Couplet 2

We hebben Iris uit de tuinbouw weggehaald.
Daarmee hebben we het nieuwsbericht gehaald.
En ook Frans die gaat gezellig met ons mee, ja zij zijn de begeleiders...

Van de leukste klas 2D!

Theaterkamp Vierhouten - dinsdag


Mijn wekker ging om 7:15 uur. In de ochtend kregen we de planning van de dag toegestuurd van Iris. Om 08:00 uur ontbeten we samen met de klas. Na het ontbijt gingen we met de klas in onze woonkamer zitten. Hier gingen we de muziekstukken beluisteren die in onze voorstelling moesten komen. Hier gingen we een aantal opdrachten mee doen. Een voorbeeld is dat we op papier moesten weergeven wat onze gevoel was bij de muziek. Op deze manier konden we een selectie maken in welk muziek we wel en niet wilden hebben in de voorstelling.

Vervolgens gingen we de hoofdlijnen van onze voorstelling bespreken.
In de middag hadden we nog een sportmiddag, waar je 2 spellen deed.
Zelf deed ik ‘’hand-voetbal’’ en ‘’tweeling-trefbal’’.
Eenmaal teruggekomen kon je je inschrijven voor 2 workshops die je ging volgen na het avondeten. Ik koos dansen bij Marlaine en Charissa en zingen bij Vivian en Paula. De workshops waren erg goed en leuk georganiseerd. In de avond mocht je verder chillen met je studiegenoten. Daarna ben ik gaan slapen om weer fit te zijn voor de volgende dag!

Theaterkamp Vierhouten - maandag


Maandag was het eindelijk zover! Met heel Pabo 2 op theaterkamp in Vierhouten. De opdracht was: met de klas een voorstelling maken voor kinderen, met een klassiek stuk er in. Het zou een origineel stuk worden met licht, geluid, kleur en decor.
Samen met 3 andere studiegenoten ben ik met de auto naar Nunspeet gereisd. Daar hebben we de auto neergezet en hebben we ons aangesloten bij de groep. Vervolgens liepen we met de groep naar het kamp. Het was ongeveer anderhalf uur lopen. Onderweg moesten we ook een aantal opdrachten uitvoeren.
Eenmaal aangekomen bij het kamp, ben ik gelijk naar mijn kamer gegaan. Hier sliep ik met 3 gezellige studiegenoten. Hierna ging ik het kamp en onze woonkamer verkennen. Vervolgens kwamen we als groep bij elkaar en werd er een toespraak gehouden door de studentcoaches. Bij een kamp hoort natuurlijk ook corvee!
              
 De corveelijsten gingen we dan ook gelijk invullen. Na het invullen gingen we met de klas naar buiten om een aantal ''theaterspelletjes te doen''. Het ''tableau vivant'' en ''Bob de Weasel'' zijn me erg bijgebleven''. Verder hadden we nog wat vrije tijd.
Rond het avondeten moest iedereen naar het amfitheater komen. Daar moest je op volgorde van lengte staan en zo werden we groepen ingedeeld voor het avondeten.
In de avond gingen we ‘’’levend cluedo’’ spelen, waarbij je je eigen groep mocht samenstellen. Met je groep moest je erachter komen waar Romeo vermoord werd, met wat hij vermoord werd en door wie hij vermoord werd. De studentcoaches speelde allemaal een personage die een rol spelen in het leven van Romeo. Wij als groep moesten de juiste vragen stellen om achter de moord te komen.

Na het spel ging ik naar bed om fit te zijn voor de volgende dag!

donderdag 6 oktober 2016

Villa Zebra

Vandaag ben ik met mijn eigen Pabo 2 klas naar Villa Zebra gegaan in Rotterdam. Villa Zebra is een museum en kunstlaboratorium speciaal voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar. Toen ik binnenkwam, wist ik niet precies wat ik moest verwachten van het museum. Wel wist ik natuurlijk dat het iets met kunst te maken had!

Als eerst kregen we van Jacoline (een werknemer van het museum) een korte rondleiding door het museum en een uitleg wat wij die dag precies gingen doen. We begonnen bij de verschillende deuren. Daar kregen we de vraag bij welke deur wij ons het meest thuis voelden. Dit bespraken we kort met zijn alle en een aantal studiegenoten lichtte hun keuze kort toe. Eenmaal binnen aangekomen, kregen we een korte rondleiding langs een aantal kunstwerken en de vragen of activiteiten die je zou kunnen behandelen met de kinderen. Rond 10:00 uur kwamen de leerlingen van groep 5 en werd je gekoppeld aan een leerling. Met je leerling ging je dan de kunstwerken af en je stelde open vragen, zodat er een gesprek ontstond. Ook kon je actieve activiteiten bedenken bij de kunstwerken. De leerlingen mochten ook met de sleutelbos bij de deur naar binnen, waar zij zich het meest thuis voelde. Ik vond het bekijken van de kunstwerken met de leerlingen erg leuk. Met het stellen van goede open vragen, kun je echt een interessant gesprek houden. Ook verbaas je je over de manier waarop kinderen kijken naar kunst. Zij zien hele andere dingen die jij bijvoorbeeld niet ziet. Zo kun je daar samen op reflecteren, waardoor er een gesprek ontstaat.




Na het bekijken van de kunstwerken gingen wij een workshop doen met de leerlingen. Met een aantal materialen, zoals lijm, allerlei soorten karton, touw en satéprikkers bouwde je samen met je leerling de ideale droomhuis. Dit vond ik echt het leukste om te doen. Knutselen vind ik erg leuk om te doen en al helemaal met kinderen. Ik heb de leerling ook zelfstandig de spullen laten pakken. Wel hebben wij samen bedacht hoe we het huis in elkaar gingen zetten.


Aan het einde van de workshop blikte Jacoline samen met de leerlingen terug op de ochtend. Wat zij ervan vonden en wat zij geleerd hadden.
Vervolgens namen wij afscheid van de leerlingen en blikten wij met de studenten ook terug op de activiteiten, die wij die ochtend gedaan hadden.

woensdag 5 oktober 2016

Kijkje in de keuken (KIK) - Loes Schnepper


Vandaag ben ik met 4 andere studiegenoten naar actrice Loes Schnepper geweest, die in Rotterdam woont. De actrice was vroeger een kunstenares, maar nu is zij een actrice. Acteren is dus haar passie en dat doet zij in een aantal films, series en in haar eigen youtube filmpjes. Verder heeft zij in 2014 een prijs ontvangen voor Beste Actrice op het 48 Hours Film Festival in Rotterdam. Op het Nederlands Film Festival won ze het Gouden Kalf voor Beste Actrice voor haar rol in het televisiedrama Voor Emilia.
Hieronder zie je een woordspin die ik zelf gemaakt heb. In de woordspin heb ik alle woorden verwerkt die te maken hebben met het interview en Loes Schnepper zelf.



dinsdag 4 oktober 2016

Kunst in de openbare ruimte (KOR)


Vragen:

1 . Waar sta ik?

Ik sta op het Stadhuisplein in Rotterdam. Het is een open plek, waar je om het beeld heen kunt lopen. Het is een groot beeld waar 2 mannen, een vrouw en een kind op staan.

2. Welke bril heb ik op?
Ik heb alle brillen op, want je kijkt naar alle kunstwerken op een andere manier.

3. Waaruit blijkt dit?
- Bril 1 (associatie): Als ik naar dit kunstwerk kijk, denk ik gelijk aan en hechte familie en krijg ik en warm gevoel. De familieleden houden elkaar allemaal vast.
- Bril 2 (voorstelling): Vanaf een afstand kon ik zien dat het mensen waren. Het kunstwerk gaat over de oorlog, daar kan ik me niet veel bij voorstellen, want ik heb niet geleefd in de oorlog. Wel kan ik me voorstellen dat in die zware tijd familie heel belangrijk is.
- Bril 3 (expressie): Het beeld is kil en donker. Ook is het beeld gemaakt van ruw materiaal, waardoor je er een koud gevoel bij krijgt. Tegelijkertijd
krijg je er ook een warm gevoel bij, omdat de familieleden elkaar vasthouden.
- Bril 4 (leerbaar): Als je het in de bovenbouw hebt over de oorlog, zou je als uitstapje met de kinderen naar het kunstwerk kunnen gaan. Je kunt een klassengesprek of discussie voeren  bij het kunstwerk. Ook kun je het simpel houden en een plaatje gebruiken van het kunstwerk bij de opening van een les (beeldvormer).
- Bril 5 (eigen mening): Ik vind het qua betekenis een mooi beeld. Het staat denk ik voor de familieband, liefde en vertrouwen. Als ik kijk naar de materialen die gebruikt zijn, de vormen en de kleuren vind ik het minder mooi. Wel heeft dit uiteraard te maken met de tijd waarover dit kunstwerk gaat. Zelf hou ik van meer kleurrijke kunstwerken.

Recensie - Sell me your secret



Op een frisse maandagochtend gingen wij met de tweedejaars van de Pabo naar het Maastheater in Rotterdam. Wij wisten dat we een voorstelling te zien zouden krijgen voor jongeren, maar wat voor voorstelling het precies zou zijn wisten wij niet. Wij waren allemaal dus erg benieuwd.

Na enige tijd wachten mochten wij eindelijk naar binnen. Het grappige was, dat wij bij binnenkomst allemaal een koekje kregen en een antwoordvel. Niemand wist waarom wij dat kregen, maar ik dacht dat wordt later wel duidelijk. Toen de voorstelling begon, werd het wat duidelijk. De koekjes stonden voor het aannemen van de ‘’cookies’’, wat je op internet ook altijd moet accepteren, om toegang te krijgen tot de site. Bij de ingang moest je de koekjes aan nemen om de zaal in te kunnen. Door gebruik te maken van deze tactiek heb je gelijk de nieuwsgierigheid van het publiek erbij.

‘’Sell me your secret’’ is een theatervoorstelling, waar veel gebruik wordt gemaakt van de interactie met het publiek. De theatervoorstelling gaat over de privacy. Privacy betekent dat je de mogelijk hebt om in je eigen omgeving helemaal jezelf te zijn. De voorstelling is meer gericht op de privacy die je hebt op het internet of juist niet hebt op het internet.  De doelgroep van de voorstelling is
jongeren van veertien jaar en ouder. Dat merk je aan de woordkeuze die is gebruikt in het stuk en de speelse manier waarmee er is omgegaan in het publiek. Wij als publiek deden mee aan een spelprogramma binnen het toneelstuk. Er werden stellingen gegeven waar wij als publiek ja of nee op moesten antwoorden door ons hand op te steken of niet.


In het toneelstuk viel op dat er 2 meningen tegenover elkaar stonden. Als kijker kreeg je telkens een andere kijk op een bepaalde stelling. In allebei de meningen kon je je vinden in wat er gezegd werd. Op deze manier ga je wel extra goed nadenken over wat er gezegd wordt. Ook wordt het onderwerp over de mate van privacy op het internet erg benadrukt.

Ik zou dit toneelstuk zeker aanbevelen aan de jongeren van te middelbare school. Het onderwerp gaat vooral over de actualiteit. Als er een groep mensen is die bezig is met social media zijn het wel de jongeren van de middelbare school. De manier waarop het onderwerp aan het licht wordt gebracht, zet de jongeren aan het denken. Ook zullen zij veel dingen herkennen.

Al met al was het een leuk toneelstuk over een serieus onderwerp, wat gebracht werd met veel humor.




zondag 2 oktober 2016

Cultuur paspoort - ''Work hard, dream big''


       
Cultuur
Iets moois
Voor iedereen anders
Gaat over verschillende dingen
Creatief